Ga naar de inhoud

De boeren

Passie vrucht velden in Cambodja
Verse Mongoolse koeienmelk
Klaar voor de bonen in Mongolië


Mijn naam is Sam Emons, 31 jaar oud en ik woon in Nijmegen samen met mijn vriendin Elske. Na mijn HBO studie Facility management aan de HAN in Nijmegen ben ik in 2010 in de ICT sector gaan werken als account manager. Vanaf 2013 tot 2019 heb ik gewerkt voor het Amerikaanse Red Hat, ondertussen onderdeel van het grote IBM.

Ondanks dat ik een droom carrière leek op te bouwen veranderde er iets toen ik in 2017 overspannen thuis kwam te zitten. Het plotselinge verlies van mijn vader, de druk van werk en de gewone dingen in het leven werden mij teveel. Het zorgde voor een lange periode van zelfreflectie en vragen. Mijn snelle leven kwam tot stilstand en ik begon mijn ogen te openen voor een kant van onze wereld die ik nog niet eerder zo goed had bekeken. Hierna werd het steeds lastiger om mijn snelle leven op te pikken, ik miste zingeving in mijn werk. Ik begon andere opties te verkennen door een cursus sociaal ondernemerschap en een permaculture design course te volgen. De zoektocht naar een duurzame en voor mij betekenisvolle invulling van mijn carrière was begonnen.

In 2019 ben ik samen met Elske voor 10 maanden op wereldreis geweest. Tijdens deze reis ben ik met opzet gaan proeven van een ander leven. Zo heb ik op een ranch in Mongolië en op een passie vrucht plantage in Cambodja gewerkt. Het werk in de buitenlucht, de fysieke arbeid en de voldoening die je er uit haalt zijn voor mij redenen om thuis mijn carrière in een heel ander vakgebied verder te zetten. Eenmaal terug van onze reis eind 2019 was ik vastberaden een switch te maken maar dat het zo snel zou gaan was ook niet mijn plan. Ik kwam bij Marion van Kiemkracht64 op de koffie om te praten over een stage plek voor een opleiding als biologisch boer. Ik liep naar buiten met het voorstel om mijn eigen groentetuin nu al te beginnen, ik kon de kans niet laten liggen.

Van commerciële hoogvlieger naar bodemboer met sociale impact

Voor mijn gevoel zijn er veel zaken uit balans in deze wereld. Veel daarvan heeft te maken met onze verbinding en waardering voor natuur.

Los van het feit dat onze groene en blauwe wereld ons huidige prettige leefklimaat in stand houdt, heeft natuur een impact op ons herstel na ziekte en onze psychische gezondheid. Tijd in de natuur besteden zorgt ervoor dat we productiever en creatiever zijn en natuur zorgt voor de creatie van sterkere sociale banden tussen mensen. Helaas zijn we veel van onze natuurlijke wereld in rap tempo aan het uitputten, met verlies van biodiversiteit en het stijgen van temperatuur als gevolg. Gelukkig is het niet te laat en kunnen we van uitputten ook overstappen op regenereren en verbindingen herstellen.

Met Gelukkige Groentes wil ik een samen met een gemeenschap een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Door samen rentmeesterschap te nemen over een klein stukje bodem en onze voedselproductie net wat anders te organiseren kunnen we niet alleen een concrete bijdrage leveren aan duurzaamheid maar ook nog eens betaalbaar verse, gezonde en smaakvolle groentes telen.

Ikzelf ben altijd vrolijker als ik buiten in de natuur ben, rustiger en simpelweg gelukkiger. Voor mij is het dan ook logisch om iets met natuur te gaan doen. Ik streef ernaar om met Gelukkige Groentes een combinatie te kunnen maken tussen impact maken op de problemen die ik zie en voor mij leuk werk in de buitenlucht.