Ga naar de inhoud
Over ons

Gelukkige Groentes begon in 2019 als een avontuur voor Sam om te ontdekken of stadslandbouw daadwerkelijk iets voor hem was. Drie jaar later zijn er 2 pluktuinen opgericht (Malden en Ooij) en hebben we landelijke ambities.  Wij – de boeren Sam en Jorian – hebben de overtuiging dat er op het moment  veel zaken uit balans  zijn in deze wereld. Veel daarvan heeft te maken met onze verbinding en waardering voor natuur welke we vanuit Gelukkige Groentes willen herstellen. 

Nieuw voedselsysteem met focus op regeneratie van bodem
Helaas zijn we veel van onze natuurlijke wereld in rap tempo aan het uitputten, met verlies van biodiversiteit en het stijgen van temperatuur als gevolg. Gelukkig is het niet te laat en kunnen we van uitputten ook overstappen op regenereren en verbindingen herstellen.

Met Gelukkige Groentes willen we samen met een gemeenschap een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Door samen rentmeesterschap te nemen over een klein stukje bodem en onze voedselproductie net wat anders te organiseren kunnen we niet alleen een concrete bijdrage leveren aan duurzaamheid maar ook nog eens betaalbaar verse, gezonde en smaakvolle groentes telen.

Van 20 groentepakketten naar 550+ leden van 2 pluktuinen
In 2019 begon Sam als experiment met het telen van groentes voor 20 huishoudens middels groentepakketten. In 2020 is hij samen met Maarten de eerste pluktuin gestart in Malden op 1 hectare voor 150 leden. Een jaar later kwam Jorian erbij en groeide de tuin naar 250 leden. In 2022 is Maarten gestopt voor een nieuw avontuur in Portugal. In 2023 is de 2e Gelukkige Groentes pluktuin geopend in Ooij en hebben de tuinen gezamenlijk 550+ leden.

Los van het feit dat onze groene en blauwe wereld ons huidige prettige leefklimaat in stand houdt, heeft natuur een impact op ons herstel na ziekte en onze psychische gezondheid. Tijd in de natuur besteden zorgt ervoor dat we productiever en creatiever zijn en natuur zorgt voor de creatie van sterkere sociale banden tussen mensen. Helaas zijn we veel van onze natuurlijke wereld in rap tempo aan het uitputten, met verlies van biodiversiteit en het stijgen van temperatuur als gevolg. Gelukkig is het niet te laat en kunnen we van uitputten ook overstappen op regenereren en verbindingen herstellen.

Met Gelukkige Groentes willen we samen met een gemeenschap een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Door samen rentmeesterschap te nemen over een klein stukje bodem en onze voedselproductie net wat anders te organiseren kunnen we niet alleen een concrete bijdrage leveren aan duurzaamheid maar ook nog eens betaalbaar verse, gezonde en smaakvolle groentes telen.

Sam

Mijn verhaal

Mijn naam is Sam Emons, 35 jaar oud en ik woon in Groesbeek samen met mijn vriendin Elske. Na mijn HBO studie Facility management ben ik in 2010 in de IT sector gaan werken als account manager.  

Ondanks dat ik een droom carrière leek op te bouwen veranderde er iets toen ik in 2017 overspannen thuis kwam te zitten. Het plotselinge verlies van mijn vader, de druk van werk en de gewone dingen in het leven werden mij teveel. Het zorgde voor een lange periode van zelfreflectie en vragen. Mijn snelle leven kwam tot stilstand en ik begon mijn ogen te openen voor een kant van onze wereld die ik nog niet eerder zo goed had bekeken. Hierna werd het steeds lastiger om mijn snelle leven op te pikken, ik miste zingeving in mijn werk. Ik begon andere opties te verkennen door een cursus sociaal ondernemerschap en een permaculture design course te volgen. De zoektocht naar een duurzame en voor mij betekenisvolle invulling van mijn carrière was begonnen. 

In 2019 ben ik samen met Elske voor 10 maanden op wereldreis geweest. Tijdens deze reis ben ik met opzet gaan proeven van een ander leven. Zo heb ik op een ranch in Mongolië en op een passie vrucht plantage in Cambodja gewerkt. Het werk in de buitenlucht, de fysieke arbeid en de voldoening die je er uit haalt zijn voor mij redenen om thuis mijn carrière in een heel ander vakgebied verder te zetten. Eenmaal terug van onze reis eind 2019 was ik vastberaden een switch te maken, niet snel daarna was Gelukkige Groentes geboren.

Jorian

Mijn verhaal

Ik ben Jorian, 32 jaar en woon samen met m’n vriendin Laura en hond Ola in Overasselt.

Ik realiseerde me 2 jaar geleden dat ik niet gelukkig werd van een fulltime kantoorbaan. Daarnaast wilde ik ook een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij en klimaat-uitdagingen, iets wat ik miste in wat ik deed.

In de zoektocht naar betekenisvol werk kwam ik in 2021 als vrijwilliger terecht bij Gelukkige Groentes. Ik voelde al snel een persoonlijke én zakelijke klik met Sam en Maarten, welke wederzijds bleek. Zodoende stapte ik in als mede-eigenaar en mag ik een bijdrage leveren aan deze mooie pluktuin. Voor mij een fantastische kans om van m’n passie m’n werk te kunnen maken!

Ik focus me naast het werk op de pluktuin ook op onze nevenactiviteiten. Denk daarbij aan het opzetten van workshops, organiseren van bedrijfsuitjes en moestuinlessen op scholen.

Maarten

Mijn verhaal

Mijn naam is Maarten Mulders, 33 jaar oud en ik woon in Nijmegen samen met mijn vrouw Joryl. Ik heb een grote liefde voor de natuur en een manier van werken waarin respect voor alles wat leeft steeds het uitgangspunt is.

In 2015 ben ik vanuit Nijmegen naar Santiago de Compostella gelopen. Tijdens deze wandeltocht van drie en een halve maand ontstond het verlangen om de verbinding met de natuur meer op te zoeken in mijn dagelijkse leven. In 2016 heb ik in Australië gewerkt op een boerderij en diverse natuurparken bezocht. Sinds mijn terugkomst ben ik Oogstgenoot bij Eetmeerbosch en is mijn interesse in stadslandbouw gewekt. In 2018 ben ik begonnen aan de opleiding Stadslandbouw op de Warmonderhof. Al snel vond ik werk bij Kiemkracht 64 waar ik anderhalf jaar de tuin heb onderhouden en veel leerde over het telen van groentes, klein fruit en kruiden. Op dit moment werk ik bij Casa Foresta waar ik veel leer over bijzondere eetbare bloemen en kruiden, deze worden geteeld voor toprestaurants.

Mijn wens is om mij nader te specialiseren in het verbouwen van groentes op een ecologische wijze waarbij een duurzaam voedsel systeem bovenaan staat. Inmiddels heb ik de nodige ervaring opgedaan in dit vakgebied en kijk ik er naar uit om samen met Sam een zelf oogsttuin op te zetten waar gelukkige groentes geteeld zullen worden. 

Maak kennis met onze tuinders!

Poppy
Liselotte

Gelukkige Groentes aanbod

Pluktuin abonnement

Iedere week verse groentes van onze pluktuin? Bekijk de pluk abonnementen voor onze pluktuin.

Workshops & cursussen

Leren hoe je zelf groentes teelt? Wij geven workshops (dagdeel) en cursussen (1 dag) over moestuinieren.

Bedrijfsuitjes

Samen met je team de basis leren van moestuinieren? Boek ons bedrijfsuitje met een rondleiding, teambuilding-opdracht en verse lunch!