Over ons

IMG_5671

Gelukkige Groentes is in maart 2020 opgericht door Sam, vanaf oktober 2020 is Maarten ingestapt en is de onderneming ook omgezet van een eenmanszaak naar VOF. Waar Gelukkige Groentes begon als een avontuur voor Sam om te ontdekken of stadslandbouw daadwerkelijk iets voor hem was zo groeit het nu uit naar een serieus concept.  Beide hebben wij een overtuiging dat er op het moment  veel zaken uit balans  zijn in deze wereld. Veel daarvan heeft te maken met onze verbinding en waardering voor natuur. 

Los van het feit dat onze groene en blauwe wereld ons huidige prettige leefklimaat in stand houdt, heeft natuur een impact op ons herstel na ziekte en onze psychische gezondheid. Tijd in de natuur besteden zorgt ervoor dat we productiever en creatiever zijn en natuur zorgt voor de creatie van sterkere sociale banden tussen mensen. Helaas zijn we veel van onze natuurlijke wereld in rap tempo aan het uitputten, met verlies van biodiversiteit en het stijgen van temperatuur als gevolg. Gelukkig is het niet te laat en kunnen we van uitputten ook overstappen op regenereren en verbindingen herstellen. 

Met Gelukkige Groentes willen we samen met een gemeenschap een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Door samen rentmeesterschap te nemen over een klein stukje bodem en onze voedselproductie net wat anders te organiseren kunnen we niet alleen een concrete bijdrage leveren aan duurzaamheid maar ook nog eens betaalbaar verse, gezonde en smaakvolle groentes telen.

Boer Sam

Mijn naam is Sam Emons, 31 jaar oud en ik woon in Nijmegen samen met mijn vriendin Elske. Na mijn HBO studie Facility management aan de HAN in Nijmegen ben ik in 2010 in de ICT sector gaan werken als account manager. Vanaf 2013 tot 2019 heb ik gewerkt voor het Amerikaanse Red Hat, ondertussen onderdeel van het grote IBM. 

Ondanks dat ik een droom carrière leek op te bouwen veranderde er iets toen ik in 2017 overspannen thuis kwam te zitten. Het plotselinge verlies van mijn vader, de druk van werk en de gewone dingen in het leven werden mij teveel. Het zorgde voor een lange periode van zelfreflectie en vragen. Mijn snelle leven kwam tot stilstand en ik begon mijn ogen te openen voor een kant van onze wereld die ik nog niet eerder zo goed had bekeken. Hierna werd het steeds lastiger om mijn snelle leven op te pikken, ik miste zingeving in mijn werk. Ik begon andere opties te verkennen door een cursus sociaal ondernemerschap en een permaculture design course te volgen. De zoektocht naar een duurzame en voor mij betekenisvolle invulling van mijn carrière was begonnen. 

In 2019 ben ik samen met Elske voor 10 maanden op wereldreis geweest. Tijdens deze reis ben ik met opzet gaan proeven van een ander leven. Zo heb ik op een ranch in Mongolië en op een passie vrucht plantage in Cambodja gewerkt. Het werk in de buitenlucht, de fysieke arbeid en de voldoening die je er uit haalt zijn voor mij redenen om thuis mijn carrière in een heel ander vakgebied verder te zetten. Eenmaal terug van onze reis eind 2019 was ik vastberaden een switch te maken maar dat het zo snel zou gaan was ook niet mijn plan. Ik kwam bij Marion van Kiemkracht64 op de koffie om te praten over een stage plek voor een opleiding als biologisch boer. Ik liep naar buiten met het voorstel om mijn eigen groentetuin nu al te beginnen, niet snel daarna was Gelukkige Groentes geboren.

Boer Maarten

Mijn naam is Maarten Mulders, 32 jaar oud en ik woon in Nijmegen samen met mijn vrouw Joryl. Ik heb een grote liefde voor de natuur en een manier van werken waarin respect voor alles wat leeft steeds het uitgangspunt is.

In 2015 ben ik vanuit Nijmegen naar Santiago de Compostella gelopen. Tijdens deze wandeltocht van drie en een halve maand ontstond het verlangen om de verbinding met de natuur meer op te zoeken in mijn dagelijkse leven. In 2016 heb ik in Australië gewerkt op een boerderij en diverse natuurparken bezocht. Sinds mijn terugkomst ben ik Oogstgenoot bij Eetmeerbosch en is mijn interesse in stadslandbouw gewekt. In 2018 ben ik begonnen aan de opleiding Stadslandbouw op de Warmonderhof. Al snel vond ik werk bij Kiemkracht 64 waar ik anderhalf jaar de tuin heb onderhouden en veel leerde over het telen van groentes, klein fruit en kruiden. Op dit moment werk ik bij Casa Foresta waar ik veel leer over bijzondere eetbare bloemen en kruiden, deze worden geteeld voor toprestaurants.

Mijn wens is om mij nader te specialiseren in het verbouwen van groentes op een ecologische wijze waarbij een duurzaam voedsel systeem bovenaan staat. Inmiddels heb ik de nodige ervaring opgedaan in dit vakgebied en kijk ik er naar uit om samen met Sam een zelf oogsttuin op te zetten waar gelukkige groentes geteeld zullen worden. 

MM
thumbnail_IMG_20200523_202513