Wat is een CSA?
Wat is een CSA? Wat betekent dit voor mij? ons? de planeet?

Samen duurzaam voedsel verbouwen
Community Supported Agriculture, ofwel gemeenschapslandbouw is niet nieuw in Nederland. Er zijn in Nederland al meer dan 100 initiatieven en de laatste jaren is met name het Herenboeren concept landelijk aan de weg aan het timmeren. Er kan veel verschil zitten tussen de ene CSA tuin en de ander. Maar wat het precies inhoudt voor Gelukkige Groentes en wat dit voor jou betekent lees je hier.
In het CSA concept gaan boeren een lange termijn relatie aan met hun leden (gemeenschap), wij noemen onze leden ook wel ‘plukkers’. Dit gebeurt op basis van vertrouwen, wie deel neemt heeft vertrouwen in de boer. De boer heeft vertrouwen in de deelnemers, dat zij zich aan de oogstafspraken houden.
De boer bepaalt hoeveel mensen deze met zijn oogst kan voeden, dit vertaald zich naar een maximaal aantal abonnementen welke hij voor een seizoen kan verkopen. In het geval van Gelukkige Groentes is dit ook zo. Je koopt een pluk abonnement per volwassen persoon en dit geeft voor een heel jaar recht op oogst, maar hierbij delen we ook de risico’s. We gaan dus samen groentes telen, (zonder dat je daar als lid voor hoeft te werken) maar dit maakt het dus wel mogelijk om op duurzame wijze groentes te telen van hoge kwaliteit en smaak.
Groentes van hoge kwaliteit en smaak. Groentes van kleinschalige duurzame boeren krijgen langer de tijd om volwassen te worden. Dit proef je terug op je bord, de smaak in combinatie met de versheid van de producten zorgt ervoor dat je groentes van hoge kwaliteit in huis haalt. Lastig om verder uit te leggen, je moet ze proeven!
Delen van risico’s
Maar los van de lusten (de oogst) deel je ook mee in eventuele lasten. Door het CSA concept kunnen wij als boeren heel duurzaam werken, dit vinden wij belangrijk omdat we dan gezonde en smaakvolle groentes kunnen telen die ook nog eens een positieve impact hebben op allerlei problemen. Dit betekent dus ook dat we geen gebruik maken van pesticiden. Dat heeft wel tot consequentie dat er misoogsten kunnen zijn door plagen of ziektes, maar bijvoorbeeld ook door natuurverschijnselen zoals een hagelbui. Mislukt een komkommer oogst dan missen we dus een jaartje komkommers. Uiteraard doen wij ons best om ziektes en plagen te voorkomen, hier letten we o.a. op door goed te kijken naar welke planten/zaden resistent zijn, door een teeltwissel toe te passen, onze bodem heel gezond te houden, door nuttige insecten juist uit te nodigen in onze tuin en waar nodig de groentes te beschermen met insectengaas. Met meer dan 60 verschillende groentes in het teeltplan komend jaar kan er altijd wel iets misgaan gelukkig. Dat is dan de prijs die we betalen voor duurzaam geproduceerde groentes, maar deze prijs betalen we dus allemaal.
Wat krijg ik dan precies voor mijn pluk abonnement?
Als je lid bent van de tuin en dus abonnementen hebt gekocht dan heb je daarmee een recht op jouw aandeel van de oogst gekocht. Hoe groot dat deel is hangt af van de prestaties van de boer en natuur. Wel zeker is dat je 7 dagen per week welkom bent op de tuin om je groentes te oogsten en hebt hier ook zelf keuze in. Groentes die je niet zo lekker vindt laat je staan en van iets anders neem je dus wellicht wat meer. Wij hebben een heel uitgebreid teeltplan gemaakt voor de periode van mei tot en met november. Wat je precies kunt oogsten is afhankelijk van het weer, dit bepaalt immers grotendeels hoe hard bepaalde groentes zullen groeien en dus te oogsten zijn. We streven ernaar om minstens 6 verschillende groentes per week oogstbaar te hebben van mei tot en met november, daarbuiten is het aanbod minder ruim. Maar in het hoogseizoen zullen dit er veel meer zijn. Volgens het teeltplan zijn het er in week 21 inderdaad 6, in week 27 al 9 maar in week 36 maar liefst 13. Dan hebben we de verse kruiden hierin nog niet meegenomen. Je bent als plukker vrij om te oogsten voor eigen gebruik en naar eigen inzicht. De een eet wellicht wat meer dan de ander maar we hanteren hierin dus geen vaste porties, wel stimuleren we iedereen om zoveel mogelijk gezonde groentes te eten. Een overzicht van alle oogstafspraken vindt je hier.
Maar naast de gezonde en smaakvolle groentes die je mag komen oogsten steun je op deze manier ook een duurzame manier van landbouw. Je helpt bij het regenereren van de directe omgeving, bespaart co2, plastic afval en helpt de boeren in hun ambitie om bewustwording te realiseren door middel van educatie op en rond de tuin.




Wat koop je niet?
Maar wat je dus niet koopt als je een abonnement bij Gelukkige Groentes hebt zijn gegarandeerde hoeveelheden, aantallen of kilo’s. In die zin is het dus een wezenlijk ander concept dan de groentes die je in de supermarkt of via een groentepakket koopt. Je moet het zien als een vast bedrag waarvoor je altijd welkom bent in een openlucht supermarkt en daar mag oogsten wat je nodig hebt zolang de oogst dit toelaat.
Hoeveel abonnementen heb ik nodig?
Om het concept simpel en eerlijk te houden spreken we af dat als je meedoet iedereen binnen een huishouden meedoet. Omdat we niet met vaste aantallen/hoeveelheden groentes werken per aandeel moeten we hier bepaalde richtlijnen in hanteren om het voor iedereen gelijk te houden. Voor een volwassen persoon reken je een heel pluk abonnement, kinderen van 0-5 hebben een gratis pluk abonnement, voor de leeftijd 6-10 geldt een kwart pluk abonnement en kinderen van 11-15 kosten een half pluk abonnement.
Verder spreken we af dat wat je oogst voor consumptie binnen het huishouden is en dat je niet oogst voor lange termijn bewaring. Uiteraard is dit wel mogelijk zolang er overvloed op de tuin is.