Rode Bieten taart met gekarameliseerde ui

Recept met dank aan Serena Le Double

Ingrediënten:

-1 taart/quichebodem van tante Fanny (ronde vorm)
-Bietjes uit de tuin van gelukkige groentes (ongeveer 400 gram)
-5 eieren+/- 80 ml Kookroom/ creme fraiche of ongeklopte slagroom
-2-4 tenen knoflook (naar eigen smaak)
-Blaadjes oost indische kers (stuk of 4/5) van gelukkige groentes
-Blaadjes Salie
-Evt andere kruiden zoals verse tijm, basilicum, bieslook, rozemarijn etc
-Feta of geitenkaas, +/- 80 gram maar vooral naar smaak
-Klein handje pecannoten
-Gekarameliseerde ui (2 grote witte uien of 4 kleine sjalotten en olijfolie, kokend water)

Bereiding:

Als je de gekarameliseerde ui in de taart wil verwerken kan je die van tevoren maken, wil je ze er bovenop leggen kan je ze maken terwijl de taart in de oven staat.


Bereid de bietjes vooraf. Je kunt ze koken tot beetgaar of roosteren.
Om te roosteren verwarm je de oven voor op 220 C hetelucht.
Pak een ovenschaal waar al je bietjes heel in passen en smeer deze goed in met olie.
Snijd het loof van je bietjes af, was ze goed, dep ze droog en verspreid ze vervolgens over de ovenschaal. Dek de ovenschaal af met zilverfolie en rooster de bietjes zo’n 15 minuten, keer ze dan om en rooster ze nog eens 15 minuten. Het hang heel erg af van hoe groot de bietjes zijn hoe lang het duurt dus controleer tussendoor met een satéprikker hoe zacht ze zijn.
Laat de bietjes afkoelen en haal de schil eraf. Snij de bieten in plakjes of blokjes en hou ze apart

Voor de quiche:

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Leg de bodem van tante fanny met bakpapier in de vorm en druk de kantjes goed naar de vorm. Als er veel deeg over de vorm hangt kan je dit afsnijden of er een mooi randje van maken.
Prik gaatjes in de bodem met een vork zodat er geen luchtbellen in gaan ontstaan.
Snijd al je kruiden goed fijn, pers de knoflook en doe dit samen in een grote kom. Voeg de 5 eieren toe en kluts deze goed met de kruiden erdoor. Voeg nu de room, slagroom OF crème fraîche toe. Wanneer je crème fraîche gebruikt is het handig om deze apart even los te roeren zodat hij beter mengt met de eieren. Als je de massa nog niet romig genoeg vind kan je altijd meer toevoegen, dit zorgt ervoor dat de quiche wat luchtiger is. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de bietjes over de taartbodem zoals je zelf mooi vind en verkruimel dan de feta of geitenkaas over de bietjes. Hak de pecannoten in kleinere blokjes en strooi deze er ook overheen. Wil je de gekarameliseerde ui in je taart hebben, voeg je deze nu ook toe. Giet vervolgens het eiermengsel over de vulling en zet de quiche in de oven. Zet hem iets lager dan het midden zodat de bodem goed gaar wordt. Het duurt zo’n 20-40 minuten totdat de quiche klaar is, afhankelijk van de grootte van je quichevorm en je oven. Als je de quiche voorzichtig schudt en de vulling niet meer meebeweegt, is deze gaar. Je kan er ook zachtjes op drukken met je vinger, als hij stevig is, is de vulling gaar.
Pas erop dat de randjes niet verbranden! Gaat dit wel gebeuren maar is de vulling nog vloeibaar? Dek de randjes dan even af met zilverfolie en bak de quiche verder tot hij gaar is.

Gekarameliseerde uitjes:
Neem 2 grote witte uien of 4 kleine sjalotten en snijd deze door midden. Haal de schil eraf en snij ze in dunne halve ringen. Breek de ringen een beetje los van elkaar. Plaats een pan op het vuur waar alle uitjes in 1 laag op de bodem passen. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de pan en bak de ui totdat deze ligt bruin begint te kleuren. Als de ui wat kleur heeft gekregen (niet te donker) voeg je een scheut kokend water toe. Pas op, dit kan spetteren! Roer door de uien zodat ze niet gaan plakken en ga hiermee door totdat al het water verdampt is. Je laat dan de uien nog even verder bakken in een droge pan, voeg weer een beetje water toe en herhaal dit totdat de uien de kleur en smaak hebben die je wilt. Dit kan zeker een half uur duren dus begin op tijd. Verspreid de uitjes over de taart als deze uit de oven komt.

Eet smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *