Zelf een pluktuin starten?
Droom jij van een eigen pluktuin maar weet je nog niet precies hoe? Wij helpen (beginnend) tuinders om deze stap te realiseren.
Bekijk hier ons aanbod om jou te helpen een eigen pluktuin te starten!
Droom jij van een eigen pluktuin maar weet je nog niet precies hoe? Wij helpen (beginnend) tuinders om deze stap te realiseren.
Bekijk hier ons aanbod om jou te helpen een eigen pluktuin te starten!
Begin 2020 is Gelukkige Groentes ontstaan vanuit een behoefte om bij te dragen aan grote uitdagingen zoals klimaatopwarming en uitputting van natuur. Na 1 jaar experimenteren met stadslandbouw en groenteteelt is hier eind 2020 de Gelukkige Groentes pluktuin in Malden (onder Nijmegen) uit ontstaan.
Voor 250 gelukkige plukkers telen wij (Sam, Maarten & Jorian) hier allerlei groentes, kruiden, bloemen en klein-fruit voor onze lokale gemeenschap. Onze dromen stoppen echter niet bij onze eigen pluktuin, graag bieden wij jou de kans om zelf ook een Gelukkige Groentes pluktuin in jouw omgeving te starten.
Het opzetten van een pluktuin is namelijk niet eenvoudig, is het überhaupt wel iets waar je een boterham mee kunt verdienen vraag je je wellicht af? Wij zijn ervan overtuigd dat je met hulp van ons, onze kennis en tools zelf ook een prachtige onderneming op kunt bouwen. Waar je niet alleen een positieve impact mee kunt gaan maken, maar ook voldoening en een boterham uit kunt gaan halen. Meer weten? Neem contact met ons op.
In deze video maak je kennis met ons en een aantal van onze leden, een kijkje in de keuken van een Gelukkige Groentes pluktuin.
“74,4% van de leden gaf aan zich gezonder te voelen door deel te nemen aan de pluktuin”
Bekijk onze volledige infographic opgesteld door studenten van de Radboud Universiteit over de impact van deelname op gezondheid, gemeenschappen & milieu.
Om ons heen spreken wij veel mensen die op zoek zijn naar werk met impact en betekenis. Zelf komen wij ook uit deze positie. Een pluktuin starten is niet zomaar gedaan, het is echt ondernemen. Maar wel ondernemen in de buitenlucht, met positieve impact en voor de mensen uit jouw omgeving. Gezonder, leuker en werk dat meer voldoening geeft kunnen wij ons niet voorstellen.
Ons huidige financiële & landbouw systeem zorgt ervoor dat we tegen de limieten van onze planeet aanlopen. Voedselproductie vanuit een gemeenschap organiseren is dan ook een verademing. Als ondernemer verzorg je de voedselproductie voor jouw vaste leden (Gelukkige Plukkers). Dit biedt financiële zekerheid en verdeelt de risico’s eerlijk over de complete gemeenschap.
Jouw leden gaan per seizoen een relatie met je aan. Vanaf ongeveer mei t/m december zijn zij voor een vast bedrag welkom op jouw tuin om groentes, kruiden en misschien ook wel bloemen en klein-fruit te plukken. Je werkt in de buitenlucht in het seizoen vanaf eind februari t/m november. Daarnaast communiceer je met je leden over wat er te plukken is en hoe ze dit doen.
Als je het leuk vindt om naast de pluktuin nog meer te ondernemen dan kun je voortbouwen op onze nevenactiviteiten. Zoals educatie voor scholen, bedrijfsuitjes, workshops of de combinatie met zorg op de tuin. Zo kun je niet alleen je positieve impact vergroten maar ook je onderneming financieel gezonder maken.
Als je Gelukkige Groentes eet zorg je voor een positieve bijdrage aan grote problemen zoals klimaatverwarming, biodiversiteitsverlies, afval en voedselverspilling.
Door het jaar heen oogst je meer dan 50 smaakvolle en verschillende groentes. Heel gezond want hoe meer variatie hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt!
Gelukkige Groentes oogst je zelf in een mooie tuin waar je de boer en je mede Gelukkige Groentes eters zult leren kennen. Zo maken we voedselproductie weer interessant en leuk samen!
Door vanuit een gemeenschap te werken creëren we transparantie en worden risico's verdeeld over de hele gemeenschap. De boer verdient zo een eerlijk loon voor prachtige groentes.
Ondernemingen moet je opstarten en daar helpen we je bij van A tot Z. De eerste stappen zijn het vullen van je bedrijfsplan, op zoek gaan naar je leden en het vinden van een geschikte locatie. We nemen een aantal zaken voor je uit handen zoals de website, hulp bij financiering en de eerste marketing campagne. Op deze manier maak je gebruik van onze kennis & ervaringen zodat je soepel kunt starten terwijl je risico's en fouten vermijdt.
Het telen van groentes kun je leren. Maar je hebt wel achtergrond kennis nodig, informatie op de juiste momenten en eventuele begeleiding. Daar zorgen wij voor door je toegang te geven tot onze kennisbank en bootcamps. In de kennisbank lees je alles over het werk op de tuin, gereedschappen en groei van groentes. De bootcamps zijn hands-on praktijkervaring zodat je de theorie in de praktijk kunt brengen en met vertrouwen zelf aan de slag kunt.
Je eigen onderneming starten is veel werk, maar gelukkig hebben wij het wiel al een heel eind voor je uitgevonden. Zo maken wij het ondernemen makkelijk door zaken zoals je website, communicatie met leden en financiële zaken voor jouw te organiseren. Ook het werk op de tuin wordt overzichtelijk gemaakt met behulp van een teeltplan en weekplanning. Zo kun jij je eigen tuin zo efficiënt mogelijk runnen.
Als je de basis van je pluktuin na 1 of 2 seizoenen hebt staan kun je aan de slag met activiteiten die wij je kant-en-klaar aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van workshops, bedrijfsuitjes, zorg of educatie op scholen. Op deze manier kun je jezelf blijven ontwikkelen en je onderneming laten groeien in de richting waar jij passie bij voelt.
Wij zien het als onze rol om ons concept & boodschap steeds krachtiger te maken. Door bijvoorbeeld samenwerkingen aan te gaan, onderzoek uit te laten voeren over onze positieve impact of landelijke marketing. Maar denk ook aan de ontwikkeling van IT, het verbeteren van de tools omtrent ondernemen of het ontwikkelen van een pluk app voor je leden op de tuin. Samen kunnen we een grotere impact maken.
©2020 Gelukkige Groentes